Tillväxten av solenergi accelererar i Sverige. Enligt rapporter ska inte mindre än 2 miljoner paneler installerats förra året, vilket nästan är en femtedel av varje invånare! År 2019 fanns det totalt 1 miljon paneler. Effekten från solpaneler i Sverige har därför ökat avsevärt. År 2019 tillkom 860 megawatt och 2020 till och med 1,5 gigawatt. Den enorma tillväxten 2020 beror främst på att företag byter till hållbar solenergi. En av anledningarna till att företag byter nyligen är det kraftiga prisfallet som kan ses på solpanelmarknaden. På grund av snabba tekniska steg blir förhållandet mellan pris och kvalitet mindre och mindre: det kostar mindre och mindre att generera solenergi. En annan anledning är att många av de tillgängliga bidrar till förnybar energi till solenergiprojekt, vilket gör en växling ännu mer lönsam.
I slutet av 2020 var den totala installerade kapaciteten för solpaneler i Sverige 4 gigawatt. Så hälften av det har installerats under de senaste två åren. Så vi kan verkligen tala om en betydande ökning här. Enorma framsteg har varit synliga sedan början av detta decennium, då solenergi fortfarande knappast var tillgänglig.
Men den verkliga tillväxten är ännu inte på väg, slutet är långt ifrån sikte. Experter förväntar sig att tillväxten överstiger 6 gigawatt under 2021, vilket kommer att bli ytterligare ett stort steg mot ett mer klimatneutralt land. Detta behövs också om Sverige vill uppnå de senaste klimatmålen.
På grund av ökningen de senaste åren och den förväntade utvecklingen inom teknik är prognosen att solen år 2045 kommer att vara den största globala energikällan. Det är tydligt att det går i den riktningen. Dessutom behövs det också då de klassiska energikällorna är ändliga. Vid någon tidpunkt kommer leveranserna av olja och naturgas att ta slut. Solenergi är å andra sidan en ganska säker investering eftersom solen förväntas brinna i ytterligare fem miljarder år. Det finns tillräckligt med anledning att byta till solenergi, visar siffrorna.
Siffrorna ljuger inte: en hel del paneler har redan installerats. Totalt produceras till exempel 50 megawatt solenergi i vår huvudstad, men målen är stora. År 2023 bör detta vara 300 megawatt, vilket återigen visar att tillväxten i solpaneler kommer att fortsätta under en längre tid. Och det är fördelaktigt för alla som vill investera i solpaneler, eftersom detta möjliggör bättre teknik och en bättre övergripande förståelse för hur paneler fungerar. Detta skapar en uppåtgående spiral som knappast har några förlorare. Endast leverantörerna av grå, förorenande el kommer att få in mindre pengar, medan resten av landet kan njuta av en renare levnadsmiljö, generera oberoende energi och framför allt billigare energi. Allt detta säkerställer att tillväxten i Sverige kommer att fortsätta under många år framöver.