Sverige är under förtrollning av solpaneler. Och det är inte förvånande, för vårt land passar perfekt för detta. Det blir inte för varmt, men vi har fortfarande tillräckligt med solsken för att göra panelerna lönsamma. Ett problem vi har i vårt land är att det inte finns tillräckligt med yta. Nya tekniker utvecklas därför ständigt som sparar utrymme och som använder befintliga ytor där solceller bearbetas.
Solpaneler på fasader?
Det är inte svårt att föreställa sig vad solpaneler på fasader ser ut som. Dessa är paneler som inte är fästa på taket, men som bildar en så kallad ”energivägg”. För närvarande används detta alternativ främst i nybyggnation och sedan i stora kontor och hyreshus. Men om du vill köpa solpaneler och ditt tak inte passar är fasaden ett logiskt alternativ. Tyvärr är utbytet av solpaneler på fasaden (ännu) inte tillräckligt för att göra investeringen givande för privatpersoner. Utvecklingen slutar aldrig, så vad som inte är kan säkert komma.
Solpaneler i alla färger
Det intressanta med solpaneler på stora byggnaders fasader är att de ofta utförs i alla möjliga färger. Det finns solpaneler som knappt märks och som du som förbipasserande inte inser att fasaden består av. I andra änden av spektrumet har du solpaneler i alla möjliga färger och du kan till och med få en målning av Mondrian eller Mona Lisa applicerad på din fasad. Du kan ta solpaneler med tegelmönster, allt är möjligt. Detta är ett mycket intressant alternativ för arkitekter av stora byggnader och de kan installera en nästan energineutral struktur. Som nämnts är detta för närvarande fortfarande för dyrt för privatpersoner.
Solpaneler på fasaden är mindre lönsamma
Det finns också en annan anledning till att solpaneler på fasaden är mindre intressanta för privatpersoner. Den ideala lutningsvinkeln där utbytet är högst är 25 till 45 grader. Det är också anledningen till att solpaneler ofta placeras på taket. Solpaneler på fasaden har en lutningsvinkel på nittio grader, vilket innebär en avsevärd minskning av effektiviteten. Om fasaden därför inte vetter mot söder kommer den att gå ner ytterligare.
Det är inte dåligt
Det finns också fördelar med denna olika inställning. Om situationen lämpar sig är solpaneler alltid placerade i ett optimalt läge, utan skugga, söderut och med en lutningsvinkel på 35 grader. Detta resulterar i en topp i elproduktionen mitt på dagen, när solen är som högst. Alla solpanelinstallationer som ställs in på detta sätt – och det finns många – levererar en stor mängd energi tillbaka till nätverket samtidigt, vilket leder till problem och trängsel.
Om vertikala paneler också installeras och paneler vetter mot öst och väst, kommer tillgången på solenergi att fördelas bättre under hela dagen. Dessa når sedan till exempel på morgonen och eftermiddagen. Solpaneler på en fasad mot söder genererar mer energi på vintern, eftersom solen då är låg. Det är därför viktigt för energinätet att de svenska solpanelerna inte alla toppar samtidigt. Elproduktionen fördelas då mycket bättre och kan bearbetas mycket bättre av nätoperatörerna.
Resultatet är ännu inte sett
Solpaneler på fasader är för närvarande under utveckling. Mycket forskning görs för att se hur avkastningen är under hela året och även om det är skugga på fasaden eller om det regnar. För närvarande är solpaneler för fasader ännu dyrare än solpaneler på taket, men jämfört med andra fasadbeklädnader är prisskillnaden liten. Det uppskattas att solpanelernas avkastning på fasader är 20 procent mindre än när de placeras på taket. Det förväntas att vi i framtiden kommer att hitta fler och fler solfasader och att priserna kommer att sjunka avsevärt. Då är det också ett intressant alternativ för privatpersoner.
Fördelar och nackdelar med solpaneler på fasader
För att avsluta och sammanfatta kommer vi att väga fördelarna och nackdelarna med detta alternativ mot varandra. Det är mycket möjligt att privatpersoner också kommer att investera i en solfasad i framtiden och nätoperatörerna kommer naturligtvis också att uppmuntra detta. Du kan skapa din egen åsikt med listorna nedan.
Fördelar med solpaneler på fasader
- Solpaneler på fasader är ett utmärkt alternativ om ditt tak är olämpligt.
- Panelerna tillverkas i alla typer av färger och med bilder.
- Solpaneler på fasader säkerställer en bättre fördelning av elproduktionen.
- Solpaneler på fasader är inte mycket dyrare än andra former av fasadbeklädnad.
- På vintern genererar solpaneler på en sydvänd fasad mer energi.
Nackdelar med solpaneler på fasader
- Detta är ännu inte ett lönsamt alternativ för privatpersoner.
- Utbytet av solpaneler på fasader är 20 procent lägre än med solpaneler på taket.
- Solpaneler på fasader är för närvarande ännu dyrare än solpaneler på taket.
- Tekniken är fortfarande under utveckling. För närvarande är det för tidigt att investera i detta som privatperson.
Kontakta oss för solceller i Stockholm!